AZ

Çay və qəhvənin təhlükələri

Yayda istilik, artan fiziki fəaliyyət və ya stress dövründə bədənimiz xüsusilə düzgün nəmləndirmə rejiminə ehtiyac duyur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Yekaterina Dmitrenko su-mineral balansını necə saxlamaq lazım olduğunu deyib.

Bir çox insanlar hər hansı bir içkinin susuzluğu yatırmağa və susuzluğun qarşısını almağa kömək edəcəyinə inanırlar. Yekaterina Dmitrenkonun sözlərinə görə, orqanizmi tam nəmləndirmək üçün yalnız çay, qəhvə və ya soda kimi içkilər içmək kifayət deyil. Üstəlik, bəziləri sidikqovucu təsirə malikdir və maye və mineralların itirilməsinə daha da kömək edə bilər.

Su tək nəmləndirmə mənbəyi deyil
Tərləmə və sidikləmə yalnız artıq mayenin deyil, həm də vacib mineralların çıxarılmasına kömək edən təbii proseslərdir. Onların çatışmazlığı spazmlara, aritmiya və xroniki yorğunluğa səbəb ola bilər. Mineralları doldurmaq üçün aşağıdakılar uyğundur:
- Düzgün tərkibə malik mineral su;
- Minerallarla zəngin məhsullar (göyərti, qoz-fındıq, tərəvəz, balıq);
- Suda bir çimdik Himalay duzu elektrolit balansını qorumaq üçün yeni bir tendensiyadır;
"Yalnız su içmək deyil, həm sudan, həm də qidadan əldə edilə bilən natrium, kalium, maqnezium, kalsium və digər mineralların qəbulunu izləmək çox vacibdir" deyə Ekaterina Dmitrenko vurğulayır.

Dehidrasyonun qarşısını almaq üçün bu sadə tövsiyələrə əməl edin:
- Fiziki fəaliyyət səviyyənizdən və havanın istiliyindən asılı olaraq kifayət qədər su için
- Pəhrizinizə mineral su və minerallarla zəngin qidalar əlavə edin
- Həddindən artıq çay, qəhvə və şirin sodadan çəkinin
- İsti havalarda və intensiv idman zamanı elektrolit qəbulunuzu duzla (məsələn, təbii Himalay duzu) nəzarət edin.
 

Seçilən
17
ucnoqta.az

1Mənbələr