Qida maddələri, o cümlədən kofein, bakteriyanın antibiotiklərə qarşı müqavimətinə incə təsir göstərə bilər. Tübingen və Vürzburq universitetlərinin tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər...
Poliqon xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS Biology jurnalında dərc olunub.
Skrininq zamanı qrup antibiotiklərdən və reseptlə verilən dərmanlardan tutmuş qida komponentlərinə qədər 94 müxtəlif birləşməni sınaqdan keçirib. Onlar müəyyən ediblər ki, müxtəlif pəhriz komponentləri Escherichia coli (E. coli) bakteriyasında gen ifadəsinə sistemli şəkildə təsir edə bilir. Bu genlər, hansı molekulların bakteriya hüceyrəsinə daxil olduğunu və hansının çıxarılmasını tənzimləyən nəqliyyat zülallarının işinə nəzarət edir.
Tədqiqatçılar kofeinə xüsusi diqqət yetiriblər. Məlum olub ki, o, E.coli-nin nəqliyyat sistemində dəyişikliklərin kaskadını işə salan Rob tənzimləyici genini aktivləşdirir. Bu da öz növbəsində siprofloksasin kimi antibiotiklərin udulmasını azaldır və təsirini zəiflədir. Alimlər bu qarşılıqlı əlaqəni antaqonist adlandırırlar.
Alimlər qeyd ediblər ki, E.coli-nin yaxın qohumu olan Salmonella enterica-da analoji effekt müşahidə olunmayıb. Salmonella enterica-nın bir çox serotipləri insan xəstəliklərinin, o cümlədən tif, paratif qızdırması və salmonellyozun patogenləridir. Bu, hətta oxşar mikroorqanizmlərin, yəqin ki, onların nəqliyyat sistemlərinin xüsusiyyətlərinə görə, xarici stimullara fərqli reaksiya verə biləcəyini vurğulayır.
Araşdırmanın həmmüəllifi Kristof Binsfeld: "Bizim məlumatlarımız göstərir ki, hətta sadə birləşmələr də bakterial genlərə incə, lakin ardıcıl təsir göstərə bilər".
Poliqon.info