Yumurtanın ürəyə zərərli olmasına dair uzun müddətdir mövcud olan inam kökündən yanlışdır.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə Cənubi Avstraliya Universitetinin "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunan yeni araşdırmasında qeyd olunub.
Tədqiqatçılar qida xolesterolu və doymuş yağların aşağı sıxlıqlı lipoprotein (LDL) xolesterinin, sözdə “pis” xolesterinin səviyyəsinə təsirini təhlil ediblər.
Tədqiqatda yüksək xolesterollu, az doymuş yağlı pəhrizin bir hissəsi olaraq gündə ikiyə qədər yumurta yeyən iştirakçıların məlumatlarından istifadə edilib. Pəhrizin LDL-ni artırmadığı və ya ürək xəstəliyi riski yaratmadığı məlum olub.
Alimlər müəyyən ediblər ki, xolesterolu artıran əsas amil yumurtanın tərkibindəki xolesterin deyil, doymuş yağdır. Bu, müəyyən edilmiş tövsiyələrə yenidən baxmağa imkan verir və bütövlükdə pəhriz zamanı balanslaşdırılmış və doymuş yağların miqdarı məhdud olduqda, yumurtanın ürəyə mənfi təsir göstərmədən pəhrizə daxil edilə biləcəyini göstərir.