AZ

Həddindən artıq istilərdə qidalanma bələdçisi

İstilər başlayır. Bəs nə yeyib-içməli, nələrdən çəkinməli və nələrə diqqət etməliyik? Mövsümə uyğun, su ilə zəngin və qidalı seçimlər etməklə həm uşaqlarımız, həm də biz bu isti günləri daha sağlam yaşaya bilərik. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qidalanma yalnız yay istisində tox qalmağın bir yolu deyil; bədəni soyutmaq, immunitet sistemini qorumaq və ümumi sağlamlığı dəstəkləmək üçün bir vasitədir. Mövsümə uyğun, su ilə zəngin və qidalı seçimlərlə həm uşaqlar, həm də böyüklər bu isti mövsümü daha sağlam yaşaya bilərlər. 

Xüsusilə günün ortasında (12:00-16:00) temperaturun yüksək olduğu vaxtlarda ağır yeməklərdən və çöldə yeməkdən çəkinin. Yüngül, tez-tez və kiçik hissələrdə yeməyə çalışın.

İstehlak etməli olduğunuz 4 şey:
Bol su və maye
İsti havalarda artan tərləmə səbəbiylə gündəlik maye ehtiyacınız artır. Yetkinlərin bu dövrdə gündə 2,5-3 litrə qədər su istehlak etməsi vacibdir. Yalnız su deyil, ayran, evdə hazırlanmış kompot, adi mineral su və soyuq bitki çayları kimi maye seçimləri ilə maye qəbulunuzu dəstəkləyə bilərsiniz. Bu alternativləri gün ərzində mütləq istehlak edin.

Təzə meyvə və tərəvəzlər
Yayın bizə təqdim etdiyi təzə, bol sulu meyvə və tərəvəzlər həm bədəni sərinləşdirir, həm də vitamin və mineral ehtiyaclarımızı ödəyir. Qarpız, qovun, şaftalı, gavalı, üzüm kimi meyvələr; Xiyar, pomidor və semizotu kimi tərəvəzlər də liflə zəngindir. Bu qidalar immunitet sistemini dəstəkləyir və yay yorğunluğu ilə mübarizə aparmağa kömək edir.

Probiyotiklər
İsti hava bağırsaq florasının tarazlığını poza bilər. Buna görə də, qatıq, kefir, evdə hazırlanmış turşu və mayalanmış paxlalılar kimi təbii probiotik mənbələri istehlak etmək sağlam bağırsaq mikrobiotasını saxlamağa kömək edə bilər. Bu, həzm sistemini dəstəkləyir və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.

Yüngül zülal mənbələri
Yayda ağır ət yeməkləri yerinə daha yüngül zülal qaynaqları istehlak etmək bədəninizi sərinləmək üçün ən vacib addımlardan biridir. Yağsız toyuq, balıq, yumurta, mərcimək və noxud kimi seçimlər sizi yormadan həm doldurur, həm də protein ehtiyacınızı qarşılayır.
Paxlalı bitkiləri qəbul etdikdən sonra şişkinlik və qaz hiss edirsinizsə, onları cücərməyə cəhd edə bilərsiniz. Cücərmə fitik turşusu və lektinlər kimi qida əleyhinə maddələri çıxarır, nəticədə daha az şişkinlik və daha çox antioksidan və protein bioavailability olur. 

Həddindən artıq duzlu və işlənmiş qidalar
Yüksək temperatur səbəbiylə artan tərləmə bədəndən duz və su itkisinə səbəb olur. Bununla belə, həddindən artıq duzla kompensasiya etməyə çalışmaq əvəzinə, həddindən artıq duzlu və işlənmiş qidalardan, xüsusən də salam, kolbasa, sucuq və cips kimi şarküteri ətlərindən qaçınmaq vacibdir. Bu qidalar artan su tutma və ya su itkisinə səbəb ola bilər, susuzlaşdırma riskini artırır. Onlar həmçinin elektrolit balanssızlığına kömək edirlər.

Şəkərli və qazlı içkilər
Tez-tez sərinləmək üçün istifadə edilən qazlı içkilər, hazır meyvə şirələri və ətirli içkilər qısa müddətli təravət verə bilər, lakin əslində su ehtiyacınızı ödəmir. Əksinə, onlar aşağı enerji səviyyəsinə və həddindən artıq şəkər qəbulu səbəbindən daha da susuzluğa səbəb ola bilər. Buna görə də əvəzinə su və digər təbii maye mənbələrini seçin. Elektrolit dəstəyi üçün gündə 1-2 şüşə mineral su istehlak edə bilərsiniz.

Seçilən
21
ucnoqta.az

1Mənbələr