AZ

Rəngarəng bitki məhsulları 2 ci tip şəkərli diabet riskini azaldır

ain.az bildirir, Redaktor.az portalına istinadən.

Britaniya Kolumbiyası Universitetinin tədqiqatçıları, müxtəlif bitki məhsullarının pəhrizdə olmasının 2-ci tip şəkərli diabet riskini azaldığını aşkar ediblər. Xüsusilə, bu təsir qadınlar arasında və mərkəzi piylənməsi olmayan insanlarda daha təsiredicidir.

Redaktor.az xəbər verir ki, nəticələr Nature Communications (NatCom) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatçılar 13,937 insanın qidalanma və sağlamlıq vəziyyətinə dair məlumatları təhlil ediblər. Bunlardan 10,363 nəfərdə müşahidə müddətində 2-ci tip şəkərli diabet inkişaf edib. Qida vərdişlərini təhlil edərək, mütəxəssislər müxtəlif növ pəhrizlərə əsaslanaraq beş müxtəlif müxtəliflik indeksi müəyyən ediblər: ümumi, həmçinin ayrı-ayrı - tərəvəzlər, ət alternativləri, heyvan və bitki mənşəli proteinlər.

Analizlər göstərib ki, gündəlik olaraq beş müxtəlif qida qrupunu (məsələn, meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar, paxlalılar və süd məhsulları) istehlak edən insanlarda şəkərli diabet riski üç qrup qidaları istehlak edənlərə nisbətən 14% daha az olub.

Ən güclü qoruyucu təsir, bitki mənşəli protein mənbələrinin müxtəlifliyindən yaranıb. Pəhrizə üç və ya daha çox bitki mənşəli protein növü (məsələn, paxlalılar, qozlar və soya məhsulları) daxil edənlərin şəkərli diabetə tutulma ehtimalı 25% azalıb. Oxşar əlaqələr, müxtəlif növ tərəvəzləri fəal şəkildə istehlak edənlərdə də müşahidə edilib.

Alimlər vurğulayır ki, müəyyən qida kateqoriyaları daxilində müxtəliflik şəkərli diabetin profilaktikasında açar rolunu oynayır. Bu tövsiyə xüsusilə bitki mənşəli proteinə aiddir, çünki daha əvvəl bitki mənşəli proteinlərin yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa və yaşlılarda xroniki xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək etdiyi məlum olub.

Xədicə BAXIŞLI

Hadisənin gedişatını izləmək üçün ain.az saytında ən son yeniliklərə baxın.

Seçilən
3
1
redaktor.az

2Mənbələr