AZ

Bu içki ən böyük düşməniniz ola bilər

Mütəxəssislərin fikrincə, meyvə şirələrində fruktozanın yüksək olması təbii olsa belə, qaraciyərdə piylərin yığılmasına və iltihaba səbəb ola bilər. Zamanla bu, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin (NAFLD) riskini artıra bilər.

News24.az xəbər verir ki, qidalanma mütəxəssisləri bütöv meyvələrin lif, vitamin və antioksidant baxımından zəngin olduğunu, buna görə də sağlam qidalanmada bunun əvəzolunmaz olduğunu vurğulayırlar. 

Ancaq eyni şey meyvə şirəsinə aid deyil. Maye şəklində istehlak edilən meyvələrdə lif olmadığı üçün şəkərin qana daha sürətli qarışmasına səbəb olur. Bu, qan şəkəri səviyyəsində ani dalğalanmalara səbəb olur.

Eyni zamanda, Brigham Young Universitetində aparılan hərtərəfli araşdırma meyvə suyunun 2-ci tip diabet riskini artıra biləcəyini ortaya qoyub. 500 mindən çox insan üzərində aparılan analizdə gündə səkkiz unsiya (təxminən 240 ml) meyvə şirəsi istehlakının diabet riskini 5% artırdığı müəyyən edilib.

Onu da qeyd edək ki, satılan meyvə şirələrində təkcə təbii şəkər deyil, əlavə şəkər və süni dadlandırıcılar da ola bilər. Bu da qaraciyərdə əlavə yük yaradır.

Günel Məlikzadə


Seçilən
7
1
news24.az

2Mənbələr