Sia Az saytına istinadən ain.az xəbər verir.
...Qanın özü təbii olaraq qaraciyər, böyrəklər və limfa sistemi vasitəsilə təmizlənir, lakin bu orqanların sağlamlığını dəstəkləyən qidalar var.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina danışıb.
O, bildirib ki, orqanizmi zərərsizləşdirməyə kömək edən məhsullar arasında tərəvəz və göyərti birinci yerdədir. Məsələn, çuğundur qaraciyəri dəstəkləyir və hematopoezi yaxşılaşdırır; Brokoli və xaçlı tərəvəzlər qaraciyərin detoksifikasiya edən fermentlərini stimullaşdırır; İspanaq və digər yarpaqlı göyərti toksinləri bağlamağa və çıxarmağa kömək edən xlorofillə zəngindir; sarımsaq kükürd ehtiva edir və qaraciyər və immun sisteminin funksiyalarını dəstəkləyir...
...Meyvə və giləmeyvə heç də az faydalı deyil: alma, zoğal, qaragilə, moruq, limon.
Pektin bağırsaqlarda toksinləri bağlamağa kömək edir, antioksidantlar isə qan damarlarının vəziyyətini yaxşılaşdırır və hüceyrələri oksidləşmədən qoruyur.
Taxıl və toxumlar arasında yulaf (xüsusilə yulaf ezmesi və jelein təmizləyicisini azaldır) qaraciyərə yük, kətan toxumu isə omeqa-3 və lif mənbəyi kimi toksinləri çıxarmağa kömək edir.
Digər faydalı məhsullar arasında ekspert zerdeçal, zəncəfil və yaşıl çayı qeyd edib.
Zerdeçal, o, öd istehsalını stimullaşdıran bir antioksidan olduğunu, zəncəfilin qan dövranını və həzmini yaxşılaşdırdığını və yaşıl çayın tərkibində qaraciyəri qoruyan katexinlər olduğunu söyləyib.
Bioloq xatırladıb ki, təmiz su “keyfiyyətli” qan üçün son dərəcə vacibdir və böyrəklər üçün də toksinləri çıxarmaq lazımdır.
Nazlı Almuradova
Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.