AZ

Yayda tövsiyə olunan 7 ədviyyat

Yayda temperaturun yüksəlməsi həm bədən istiliyinə, həm də həzm sisteminə təsir edə bilər.

Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu dövrdə qidalanma vərdişlərinə kiçik düzəlişlər etmək həm sağlamlığı qoruya, həm də yayı daha rahat keçirə bilər. Düzgün ədviyyat seçmək vacibdir.

Hər ədviyyat hər mövsümdə eyni təsirə malik deyil. Yay aylarında bəzi ədviyyatların sərinləşdirici və sakitləşdirici təsiri ilə seçildiyini qeyd edən dietoloqlar, həzm və immunitet sisteminə müsbət təsir edən 7 ədviyyatı tövsiyə edirlər.

Bizim.Media Medicina.az-a istinadən yay üçün tövsiyə olunan 7 ədviyyatı təqdim edir:

Zəncəfil

Həzmi və mədəyi sakitləşdirici xüsusiyyətləri ilə tanınır. Həm də yay vaxtı ürək bulanmasına təbii həll təklif edir.

Darçın

Qan şəkərini tarazlamağa kömək edir və həzm üçün faydaları ilə tanınır. Təravətləndirici bir ləzzət üçün desertlərə əlavə edilə bilər.

Mixək

Antibakterial xüsusiyyətləri sayəsində ağız və boğaz sağlamlığını qorumağa kömək edir. İsti su ilə istifadə edildikdə təravətləndirici təsir göstərə bilər.

Dərman bəlğəmotu

Yay aylarında boğazda quruluq və qıcıqlanma kimi şikayətlərə qarşı təbii qoruyucu rolunu oynayır. Sakitləşdirici xüsusiyyətləri ilə tanınır.

Sarıkök

Güclü antioksidant xüsusiyyətləri ilə immunitet sistemini dəstəkləyir.

Qarahalile və Sarıhalile

Ənənəvi tibbdə tez-tez istifadə edilən bu iki ədviyyat bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə kömək edir. Yay aylarında tez-tez rast gəlinən ishal və mədə infeksiyalarına qarşı qorunma təmin edə bilirlər.

Qüdrət narı

Mədə divarı üçün sakitləşdirici xüsusiyyəti və həzm sistemini tənzimləməsi ilə isti havalarda mədənin sakitləşdirilməsi üçün tövsiyə edilir. Bədən müqavimətini artırmaqda da dəstəkləyici rol oynayır.

Diqqət: Həddindən artıq ədviyyat qəbulundan çəkinin.

Mütəxəssislər xüsusilə yay aylarında çox isti və güclü ədviyyatlardan uzaq durmağın vacib olduğunu bildirirlər.
 

Həddindən artıq isti hava ədviyyat qəbulu ilə birlikdə mədəyə mənfi təsir göstərə bilər. Soyuq içkilər və meyvə-tərəvəzlə zəngin pəhrizə üstünlük verilərkən, ədviyyat qəbulunda tarazlıq qorunmalıdır.


Yekun olaraq qeyd edək ki, yay mövsümündə düzgün ədviyyat seçimi immun sistemini gücləndirmək, həzm sistemini sakitləşdirmək, isti havaların təsirini azaltmaq üçün mühüm addımdır. Təbii maddələrə müraciət etməklə, daha sağlam və balanslı bir yay keçirmək mümkündür.

Bizim.Media

Seçilən
6
3
bizim.media

4Mənbələr